Chrissa Fay - Isten vagy ördög

Csendesen lengedeztek a testek a szélben.
Ha elég távolról nézted őket már-már nem tűntek többnek árnyaknál, amit a felhők mögé bújó, majd felsejlő hold vetett. Ha pedig elég nagy felhő jött, teljesen eltűntek szem elől, mintha soha ott sem lettek volna.
De ő tudta, hogy ott vannak, mert még mindig a fülében csengtek a könyörgéseik, még mindig látta a szemükben ülő iszonyatot, érezte a kétségbeesett hitetlenségüket.
Ő is egy lehetne közülük, hiszen semmivel sem volt különb a megvádolt nőktől. A hisztéria pedig, ami elragadta a csendes kis település lakóit, nem válogatott, mint futótűz söpört végig a tájon, magával ragadva mindent és mindenkit, ami az útjába került.
Amikor évekkel ezelőtt Massachusetts államba költöztek a szüleivel, akkor a lány biztos volt benne, hogy álmai otthonára talált rá. De amikor az elmúlt tavaszon Ann Putnam és a többi hasonszőrű barátnője elindította a vádaskodást, az álom rémálommá változott.
Forró könnyek csorogtak végig az arcán, a tehetetlen düh könnyei. És a rettegésé. A rettegésé, hogy ha nem vigyáz, ha szabadjára engedi kétségbeesett dühét, ő is ott végezheti köztük. Vagy nem. Vagy túléli, de akkor helyette a falu maradéka fog ott lengedezni a fákon. Talán megnyugvással tölti majd el őket, hogy már nem kell félniük a boszorkányoktól. Nem mintha akár egyetlen boszorkányt is felakasztottak volna mióta megkezdődött az őrület. Nem mintha ez számított volna bárkinek is.
Az egyetlen, ami számított, az a gyűlölködés és kicsinyesség volt, amit a falusiak szabadjára engedtek maguk között. Mit meg nem adott volna, ha megálljt parancsolhatott volna ezeknek, ha fényt gyújthatott volna a szomszédai fejében, mi több, a lelkükben.
Mire idáig jutott rádöbbent, hogy nem kíván ő sokat, pusztán az emberi természetet szeretné megváltoztatni, amit az Isten vagy az Ördög – még jobb napjain sem volt benne biztos melyik – olyan fáradtságos munkával összerakott. A csodálatos alkotást, ami mostanra már több sebből vérzik és vérébe annyian fulladnak bele már, hogy számolni sem érdemes.
Tudta, vissza kell mennie, mert ha marad és engedi tovább hízni a dühöt, ami benne dolgozik, baj lesz. Még ennél is nagyobb, és mára már elég volt a tragédiákból. Ha nem tesz valamit, hogy visszanyerje legalább a reménység foszlányait… Isten óvjon mindenkit, beleértve önmagát is… vagy az Ördög, ha ő a hatalmasabb, de a legjobb az lenne, ha ezúttal összedogoznának, mert az igazság az, hogy ebben az önmagából kifordult világban minden segítség elkélne.

Chrissa Fay: Isten vagy ördög

Kvízkérdés:
Melyik történelmi eseményt dolgozza fel a novella?